Buvol kaferský - Syncerus caffer caffer

Patří do velké pětky afrických zvířat
výskytafrické oblasti na jih od Sahary
biotopsavany
potravatráva, listy a výhonky keřů a plody
věkaž 30 let
rozměrydélka těla 170 - 250 cm, kohoutková výška 150 - 165 cm Váha: 500 - 900 kg
váha500 - 900 kg
Srst buvolů je černá nebo tmavě hnědá. Mají zahnuté rohy, které se na čele stýkají a tvoří tak kostěný štít. O něm se říká, že ho neprostřelí ani kulka z pušky. Buvol kaferský žije v malých stádech, nebo ve volných sdruženích až několik tisíc jedinců, na savanách Afriky. Váží až 900 kg. Je býložravý. Živí se trávou, listy a výhonky keřů. Stará a zraněná zvířata jsou silně agresivní a nebezpečná. Pro lidi je nebezpečnější než lev. Nepřítele se snaží nabodnout na rohy, pokud se mu to nepovede vyhodí oběť do vzduchu a potom ji rozdupe. Patří do velké pětky afrických zvířat. V naší zoo se velmi dobře množí, do 7. března 2017 se narodilo již 246 mláďat. Jsou velmi náchylní k chorobám, jako je například tuberkulóza nebo mor. Buvoli kaferští, odchovaní v ZOO Dvůr Králové se vyvážejí i na soukromé farmy do jižní Afriky. Bylo vyvezeno do Afriky již 81 jedinců.