Čáp bílý - Ciconia ciconia

Čápi bílí z naší zoo byli spatřeni během zimování i v Zimbabwe
výskytAfrika, Evropa, Indie
biotopotevřená krajina v okolí vod
potravahmyz, plazi, ryby, obojživelníci, mláďata ptáků a savců
věk20 - 40 let
rozměrydélka těla 100 cm, rozpětí 155 - 165 cm
váha2,5 - 4 kg
Čápi, které máme v zoo, jsou tu vlastně na návštěvě. Jsou to divoká zvířata, která tu tráví pouze letní sezonu. Narozdíl od volavek mají v letu natažený krk. Typickým zvukovým projevem je klapání zobáku. Chladné období roku tráví v tradičních zimovištích v Africe. Zoo se zapojila do projektu Africká odysea. Vědci dali čápům vysílačky a sledovali jejich migraci. Jeden z dvorských čápů zimoval v Zimbabwe. V zoo se čápům daří, mají tu klid a přiživují se na potravě chovaných ptáků. V areálu zoo je několik hnízd, kde čápi pravidelně vyvádějí mladé.
(málo dotčený)