Čáp sedlatý - Ephippiorhynchus senegalensis

Čáp sedlatý patří mezi největší čápy světa
výskyttropická Afrika
biotopokolí řek nebo vodních ploch
potravaryby, žáby, hmyz, kobylky
věk20 - 30 let
rozměrydélka 145 - 150 cm, rozpětí až 270 cm
váhaasi 6 kg
Nejnápadnější je na něm dlouhý barevný zobák, s výraznou žlutou lysynou připomínající sedlo, podle kterého dostal české jméno. Jeho hlava, krk, hřbet a křídla spolu s ocasem mají černé zbarvení. Je patrný rozdíl mezi pohlavími - samec má hnědé, samice žluté oko. Čápi sedlatí patří mezi výborné letce. Žijí většinou v párech a hnízda si staví v korunách stromů. Patří mezi dlouhověké ptáky, mohou se dožít až čtyřiceti let.
(málo dotčený)