Antilopa losí - Taurotragus oryx

Nejtěžší antilopa, dospělí samci jsou až dvakrát větší než samice. Obě pohlaví mají spirálovitě stočené rohy
výskytsubsaharská Afrika
biotopobývá různé biotopy: od lesů, křovinaté savany až po otevřené savany a polopouštní oblasti. V horách se vyskytuje až do výšky 4500 m n. m.
potravaživí se širokým spektrem rostlin od travin až po listy keřů a stromu, dále i plody a hlízy
věk20 až 25 let
rozměrydélka těla: samci 240-345 cm, samice 210-270 cm, výška v kohoutku: samci 140-180 cm, samice 130-160 cm
váhasamci 400-1000 kg, samice 300-400 kg
Samec antilopy losí má větší kožní lalok na krku se štětkou chlupů a na čele čupřinu z tmavé srsti. Obývá otevřené krajiny s řídkými lesy a savany jižní a východní Afriky. Potravu tvoří především listí a mladé větvičky stromů. Při dobré pastvě vydrží i několik dní bez vody. Žijí nejčastěji ve skupinách od 6 do 24 jedinců, vzácně i 500. Skupina je nejčastěji tvořena samicemi s mláďaty a jedním dospělým samcem, u velkých skupin může být několik dospělých samců. Mladí samci tvoří samčí skupiny. Mimo období páření mohou dospělí samci žít samotářsky. Při pronásledování dokáže vytrvale běžet rychlostí až 35 km/h. Zvládne přeskočit i dvoumetrovou překážku. Protože má velmi chutné maso, byly v jižní Africe prováděny pokusy s její domestikací a křížením s domorodým skotem. K úplné domestikaci však nikdy nedošlo. Přesto snažení dále pokračuje, např. Česká zemědělské univerzita Praha chová v Lánech velké stádo těchto zvířat. V ZOO Dvůr Králové se narodilo již 218 mláďat (k 7. 3. 2017).