Buvol pralesní - Syncerus caffer nanus

Buvol pralesní žije v deštných lesích rovníkové Afriky
výskytzápadní a střední Afrika
biotoptropický deštný les
potravatráva, listy a výhonky keřů a stromů
věk20 let
rozměrykohoutková výška 1-1,2 m
váha300 až 500 kg
Dosahuje hmotnosti 300-500 kg, má červenohnědě zbarvení. Žije v menších skupinkách nebo samotářsky. Při pohybu hustou vegetací pralesa pomáhá klínovitý tvar těla, jeho dozadu směřující rohy podrost neprorážejí, ale nadzvedávají. V uzavřených chovech je velmi útočným a nebezpečným zvířetem. Mezi jeho hlavní nepřítele patří levhart skvrnitý. Do 7. března 2017 se v naší zoo narodilo již 48 mláďat.